woensdag 27 mei 2015

26 juni van Yosemite naar Mammoth Lakes

De Tioga Pass Resort bevalt ons goed. De ligging is uitstekend, vlak bij de ingang van het park. Het ontbijt is ook uitstekend. Gasten krijgen korting op het ontbijt, gratis coffee to go en en gratis zak ijs voor de koelbox; dat is weer mooi meegenomen. Het enige probleem van de cabin is dat het vier cabins onder één dak zijn. Nu is het dak niet het probleem maar de vloer: die kraakt. Gisterenavond kwamen de bewoners van de vierde cabin wat laat thuis en deze bleven maar in hun cabin heen en weer lopen. En de vloer dus maar kraken. Maar verder een prima verblijf vlakbij het park.

De winkel c.q de receptie c.q het restaurant van de Tioga Pass Resort
We hebben gisteren bij het visitor center geïnformeerd naar de Cathedral Lakes Trail en de Gaylor Lakes trail. De ranger die we spraken raadde de Cathedral Lakes Trail aan dus die staat voor vandaag op het programma. We rijden het park in en parkeren bij de trailhead. Dat is een kwestie van je auto aan de kant van de weg zetten. Hier staan allemaal bearboxen en een waarschuwingsbord dat de beren op deze parkeerplaats erg actief zijn. We stoppen onze koelbox en etenswaren daarom maar in een van de bearboxen en beginnen aan de klim omhoog.

Bij aankomst blijkt het al best druk te zijn
Je kan vanaf hier ook door lopen naar het Sunrise High Sierra Camp (daar moet je een reservering voor hebben) en zelfs naar de Yosemite Valley, maar dat is niet echt een wandeling die je op één dag doet.
Het is 3,5 mijl naar Cathedral Lakes. Klinkt niet zo heel ver, maar het is grotendeels omhoog lopen - we moeten 800 feet stijgen- en dat valt niet mee op deze hoogte (de trailhead ligt op ruim 8500 feet hoogte).We lopen grotendeels door het bos, met zo nu en dan tussen de bomen door een uitzicht op de rotsen in de verte. We hadden eigenlijk verwacht dat het uitzicht wat weidser zou zijn, maar dat valt tegen. Alleen halverwege is er even een open plek met uitzicht op een rots. Verder is het vooral klimmen.Je kan het op deze foto niet zo goed zien maar dit is de bron van één van de vele riviertjes in Yosemite.
 Het water borrelt hier uit de grond om vervolgens de heuvel af te stromen
Toch is het pad best wel druk, we komen namelijk veel tegenliggers tegen met volle bepakking. Het pad is namelijk onderdeel van de populaire John Muir Trail die van Yosemite Valley naar Mount Whitney (in Sequoia NP) loopt. Wij vinden het stuk naar het meer al heel wat. De laatste halve mijl is vlak en loopt op een gegeven moment door een nog vrij drassige weide omgeven door een grote rotswand.Op de rotsen aan de rand van het meer zit een aantal mensen van de zon te genieten. Er is zelfs iemand die zich - heel even - in het water waagt.
Het is niet echt een boeiend meer. Na een kwartiertje hebben we het wel gezien en lopen we via dezelfde route terug. Dat gaat een stuk vlotter. In totaal doen we er 5 uur over, dat is heel gemiddeld. Had het meer pal naast de weg gelegen, dan hadden we gezegd: een mooi meer. Maar voor alle moeite die je nu moet doen om er te komen - "it better be good" zei Martin onderweg  - is het geen aanrader. Je hebt in dit gebied veel meer en leukere wandelingen.

Deze foto van een informatiebord geeft slechts een deel van de trails hier aan.
 Het betreft hier de trails in de buurt van de oostelijke parkingang.
Het is tijd voor een lunch. We rijden richting de uitgang en parkeren bij een parkeerplaats naast een riviertje en eten daar iets. Dan zegt Martin opeens dat we Gaylor Lakes ook nog wel kunnen doen. Deze wandeling is niet zo lang. Hij begint bij de oostelijke ingang van het park, dus heel hoog (op 9000 feet) en klimt behoorlijk snel: de wandeling is ongeveer 1 mijl heen en gaat ongeveer 500 feet omhoog. Dat vraagt veel gereken en omgereken bij Martin maar hij denkt dat dit een klimpercentage van ongeveer 10% inhoudt en dat gedurende 1,5 kilometer lang. Pittig dus. Maar we hebben alle tijd dus we gaan ervoor.Al meteen vanaf het begin bevalt deze wandeling ons veel beter dan die naar Cathedral Lakes. De uitzichten zijn veel mooier. Je kan echt mijlenver zien,Wel hebben we hier veel meer last van muggen dan bij Cathedrale Lakes. Ik heb een vest met lange mouwen aan (het is hier lekker koel, en dat terwijl het in de vallei vandaag 107 graden zou worden), maar de muggen prikken daar nog doorheen. Vlak voor het meer daalt het pad. We twijfelen: alleen van boven bekijken of nog naar de oever lopen? We besluiten tot het laatste en krijgen daar geen spijt van; de uitzichten zijn hier ook prachtig.Het barst er ook van de bloeiende plantjes. Allemaal van dezelfde soort.Er loopt ook een pad verder omhoog naar een tweede meer. Dat lijkt me ook wel wat, maar de muggen zijn ook enthousiast en Martin heeft het wel gezien.

Het pad naar het tweede meer
Dus we klimmen weer vanaf het meer omhoog en lopen dan in een kwartier naar beneden terug. Deze wandeling is een echte aanrader. Op een gegeven moment zien we vanaf één punt tien verschillende kleine en grote meren tegelijkertijd.

Drie van de tien meren
We overnachten in een Motel6 bij Mammoth Lakes. Dat is ongeveer drie kwartier rijden vanaf de Tioga Pass. We verheugen ons op een bad en even niets doen. Helaas doet bij de receptie maar één pc het en staan we een half uur in de rij om in te checken. Het enige leuke van dat wachten is om de verhalen te horen van de mensen die de JMT lopen en ervaringen uitwisselen. Tegen 8 uur lopen we naar de overkant voor een heerlijke Italiaanse maaltijd bij Perry's Cafe.


Gereden: 66 mijl
Overnachting: Motel6 Mammoth Lakes
Route:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten